Україна у січні-жовтні 2024 року імпортувала 2,1 тис. т охолодженого та мороженого м’яса свиней, а експортувала – 2,5 тис. т.
Про це повідомляє Асоціація «Свинарі України» за попередніми даними митної статистики, передає Укрінформ.
За попередніми даними митної статистики ДМСУ, сумарний імпорт охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203) у січні-жовтні 2024 року становив 2,1 тис. т, що більш ніж у 5,5 раза поступається зовнішнім надходженням свинини протягом аналогічного періоду минулого року, а й відповідає рівню ввезення сировини у вересні чи жовтні минулого року.
Зазначається, що через мінімальну частку імпортної свинини на ринку (менше 1% від загальної ємності), цьогоріч м’ясна галузь в основному орієнтована на продукцію внутрішнього виробництва.
Експорт, навпаки, приємно дивує, вважають галузеві аналітики.
"Сумарні поставки свинини за межі країни за аналізований період перетнули позначку в 2,5 тис. т, принісши 6 млн дол. США валютного виторгу та перевищивши витрати на імпорт свинини на 780 тис. дол. США. Тож цілком ймовірно, що Україна зможе завершити 2024-й в статусі нетто-експортера, хай і з незначним відривом”, – йдеться у повідомленні.
Експерти зауважують, що основною перешкодою зростання експортних здобутків є обмеженість географії зовнішньої торгівлі. Наразі 75% української свинини спрямовують до ОАЕ, решту в незначних обсягах до Бахрейну, Малазії, Ліберії, Гонконгу та Анголи.
Так, ДПССУ веде перемовини щодо узгодження двосторонніх ветеринарних сертифікатів, необхідних для налагодження зовнішньої торгівлі, із низкою країн, зокрема з Південною Кореєю, Малайзією, Сінгапуром, В’єтнамом тощо.
Як повідомлялось, Україна у вересні 2024 року в порівнянні з серпнем скоротила обсяги експорту свинини на 30% та імпорту – на 13%.
Фото: Freepik
Залиште відповідь